RSS

25 Kasım 2011 Cuma

REYHANLI LAHANA DOLMASI

www.tips-fb.com
 bu vereceğim dolma diyarbakır yöresine ait dünürüm nurten hanımın dolmasıdır inanılmaz lezzetli yemeğe doyamadığım bir dolma.  nurten hanım kızıma geldiğinde;bu dolmayı pişirmiş ben aşamalarının resimlerini  vermek isterdim ama yetişemediğim  için bende son  halini  resimleyip bu lezzeti  sizinle paylaşmak istedim

Malzemeler
  • 1 büyük lahana
  •  yarım kg kıyma
  • iki buçuk su bardağı pirinç
  • 3 orta boy soğan
  • 1 demet maydanoz
  • yarım çay bardağı reyhan otu
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı  tatlı biber salçası
  • tuz, karabiber, kimyon, pul biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • dolmanın üstüne dökmek için 1çay bardağı tane summak
Yapılışı
pirinç yıkanır, tane summak bir kabın içine iki bardak su ile birlikte konur bir kenara çekilir (dolmanın üstüne dökülecek )  soğanlar minik doğranır dolmanın içine koyacağınız tuz ile iyice ovulur,kıyma, pirinç ,  yağ, ince kıyılmış maydanoz salça ve baharatların hepsi katılarak iyice yoğrulur ,bu arada  bır tencereye su doldurulur ateşe konur ve kaynamaya bırakılır lahana ayıklanır yıkanır  kök kısımları ayrılır kaynamakta olan suyun içine atılır hafif yumuşayınca çıkarılır  içine hazırladığımız harçtan konularak sarılır tencerenin dibine ayırdığımız kökler dizilir dolmalarımız içine sıkıca yerleştirilir dolmaların sarma işlemi bittikten sonra tencerenin en üstüne bir tabak konulur kenarda ayırdığımız sumaklı suyu bir süzgeçe dökelim posasını ayıralım  suyunu dolmaların üstüne döküp ateşe koyalım kaynamaya başlayınca ocağın altını  kısalım 1 saat kaynatalım  ocağı söndürdükten sonra on dakika dinlendirelim dinlendikten sonra servis yapalım afiyet olsun 

0 yorum: