RSS

22 Aralık 2011 Perşembe

AŞURENİN TARİFİ

www.tips-fb.com
MALZEMELER
  • 1kg buğday 
  • yarım kg nohut
  • yarım kg fasulye 
  • 2 bardak pirinç
  • 1 kutıu konserve mısır
  • yarım su bardağı kuru üzüm 
  • 5 tane kuru kayısı
  • 5 tane kuru incir 
  • 1 adet portakal kabuğu 
  • 1 elma
  • 1bardak süt
  • 3kg şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • yarım su bardağı gülsuyu
  • 10 tane karanfil
süslemek için : 1adet nar, kuş üzümü ,ceviz, susam,tarçın,arzunuza göre fıstık badem hindistan cevizi
YAPILIŞI
 akşamdan buğday iyice yıkanır iki bölüm halinde  düdüklü tencerede  10 dakika kaynatılır, büyükçe bir tencereye konulur üstü örtülerek kabarmaya ,catlamaya bırakılır ara ara sıcak su dökülerek üstü örtülür sabaha kadar kalır ,ayrı yerde suda bekleyen nohut ve kuru fasulye ayrı ayrı kaynatılır suyu süzülür tüm malzemeler ayıklanır yıkanır bir gece bekleyen buğday ateşe konularak kaynatılır fasulye ,pirinç,nohut mısır ayıklanmış küçük doğranmış elma ilave edilir bu arada küçük doğranmış  incir, kayısı, kuru üzüm ve portakalın kabuğu doğranır ayrı yerde kaynatılır ( suyu süzülür aşurenin rengini  karartmasın diye )aşurenin içine atılır kaynamaya bırakılır bir cezvede karanfili kaynatalım suyunu aşureye katalım   arzu ederseniz tanelerinde atabilirsiniz kaynayıp koyulaşan aşureye (bu arada sıcak su atmayı unutmayalım kalabalığınıza göre ve göz kararıyla ) şekerini ,sütünü ,gül suyunuda ilave edelim, şekerin tadını kendiniz damak tadınıza göre ayarlayın,ayrı bir yerde nişastayı çok az su ile karıştırın aşureye ilave edin bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağı söndürün kaselere koyup  süsleyerek  servis yapın( bu arada dibi tutmasın diye sürekli karıştırın )
Afiyet olsun...
 NOT : bu verdiğim tarif bayağı çoktur, malum aşure yaptığımızda konu komşumuza dağıtırız ,ama siz az yapmak isterseniz ,tarifi azaltarak yapabilirsiniz ....

0 yorum: