RSS

10 Aralık 2011 Cumartesi

KARŞIK ETLİ DOLMA

www.tips-fb.com
Bu vericeğim dolma dönürüm nurten hanımın tarifidir fakat nurten hanım bu dolmayı yaptığında koca bir tencere yapıyor her bir sebzeden birer veya ikişer kg alıyor tabi bize bu ölçünün yarısından azının tarifini verdi evinde yapıp bize gönderdiği bu dolmanın tarifini hemen alıp resmini çekip  sizinle paylaşıyorum nefis bir dolma...
 Malzemeler

  • 500 gr kıyma
  • 6,7 adet dolmalık biber
  • 3,4 adet kırmızı salçalık biber
  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet kabak
  • iç malzemesi
  • 2 adet domates
  • 1 demet maydanoz
  • 3 adet orta boy soğan
  • 1 kaşık biber salçası
  • 2 kaşık domates salçası
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı kara biber
  • 1tatlı kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı nane
  • yarım çay bardağı sıvı yağ ( yarısı zeytin yağı )
üstüne dökmek için 
1 su bardağı tane sunmak 1,5 veya 2 bardak su  1 tatlı kaşığı tuz(üstüne dökülüp bu suyla  dolma pişirilecek )
Yapılışı : öncelikle sebzelerimizin hepsi ayıklanıp yıkanır  bir kenara çekilir,  diğer taraftan iç malzeme hazırlanır , bir tatlı kaşığı tuz ile küçük doğranmış soğan iyice yoğurulur kıyma, ince doğranmış maydanoz kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domates sivri biber  , baharatlar yağ  ve salça ilave edilir karıştırılır ve yoğurulur
yayvan tencereye dizilir arzu ederseniz dolmaların ağız kısmına kapak olarak kırmızı biber koyabilirsiniz tencereye dizilmiş olan dolmaların üstüne bir tabak kapatıp bir kenarda bekleyen sumaklı suyu bir kevgirde süzerek pişmeye hazır olan dolmaların üzerine yavaşça dökünüz önce harlı ateşte bir taşım kaynadıktan sonra altını kısıp kısık ateşte 1 saat kadar pişirin( sumaklı su dolmaların yarısını geçmicek şekilde  )dökülür piştikten on dakika sonra servis yapılır afiyet olsun 
çok lezzetli bir dolmadır
not : iç fazla gelirse sebze ilave edebilirsiniz

0 yorum: