RSS

6 Ocak 2012 Cuma

KURUTULMUŞ PATLICAN DOLMASI

www.tips-fb.com
Malzemeler         selma tuğranın yaptığı erzurum yöresine ait zeytinyağlı dolma :)
  • kuru patlıcan
  • bol maydanoz
  • 3,4 adet orta boy kuru soğan
  • pirinç
  • yenibahar, karabiber ,tuz
  • tane sumak
  • zeytinyağı
Yapılışı : ben yediğimde çok beğendim ,erzurum yöresine ait bir dolmaymış ,tam ölçüleri veremedim  ama bol maydanozlu ve soğanlı  ekşili bir dolma ,öncelikle kuru patlıcanlar yıkanarak haşlanır ,açılıp yumuşayınca ocaktan alınır suyu süzülür bir kenarıya çekilir, 1 bardaktan fazla sumak 3 bardağa yakın suda bekletilir,  diğer tarafta göz kararıyla pirinç yıkanır ,soğanlar küçük küçük doğranır zeytinyağıyla birlikte kavrulur, pembeleşen soğana pirinçler ilave edilerek ,pirinçlerde kavrulur,tuzu  baharatları  atılarak çok az su ilave edilir tencerenin kapağı kapatılır pirinçler suyunu çekince ocak söndürülür ince kıyılmış bol maydanoz konularak soğumaya bırakılır.soğuyan harçı patlıcanlara doldurup tencereye dizelim üzerine bir tabağı ters çevirip kapatalım,hazırlamış olduğumuz sumaklı suyu bir süzgeçten süzüp tencereye koyalım tenceredeki dolmaların üzerini gececek kadar su ilave edelim biraz tuz ilavesiyle tencerenin kapağını kapatalım önce harlı ateşte kaynayınca kısık ateşte dolmalar yumuşayana kadar pişirelim. afiyet olsun:)

    0 yorum: